Consiliere psiho-oncologică

Consiliere psiho-oncologică

Misiunea mea este să îți ofer un spațiu sigur în care tu să îți dai voie să identifici și să înțelegi propriile gânduri, emoții, acțiuni și nevoi!

Împreună putem creea soluții!

Cui se adresează?

Consilierea psiho-oncologică se adresează atât persoanlelor care au primit acest diagnostic, cât și membrilor famiilor lor sau a prietenilor apropiați.  

Recomand să fie incepută imediat după aflarea diagnosticului pentru a putea parcurge împreună toate etapele firești ale procesului de integrare cognitivă și emoțională a diagnosticului. 

Experiența cu pacienții oncologici m-a ajutat să identific urmatoarele etape:

Etapele procesului:

  1. Șocul produs de Aflarea diagnosticului, poate duce la Negare și/ sau Izolare
    Negarea bolii apare ca mecanism de apărare datorită șocului produs de vestea bolii și are ca beneficiu pe termen scurt, protecția emoțională. Izolarea față de alte persoane apare cu același scop, și anume, protecție emoțională,fiind de asemenea, benefică pe termen scurt.
  2. Perioada de Integrare la nivel cognitiv este etapa când apar întrebările de tipul : De ce eu?, Cu ce am greșit? Ce păcat plătesc? Al cui? Ce a determinat boala?, În funcție de valorile și credințele personale, fiecare pacient va da un sens bolii pentru putea accepta prezența acesteia în viața lui/ei. În această etapă pot apărea sentimente de auto-îvinovatiere sau de învinuire a altor persoane, până la manifestare prin furie.Dacă aș fi procedat altfel… Cred ca e vina lui/ei… etc.
  3. Perioada de Integrare la nivel emoțional – după ce pacientul a stabilit sensul bolii, în funcție de sensul găsit, va trece la acțiune pentru a putea integra emoțional boala. “Am fost la biserică, i-am cerut iertare lui Dumnezeu” , “Această boală a apărut pentru a îmi transmite că…”
  4. Perioada de negociere este etapa în care se caută cele mai bune proceduri terapeutice și cel mai potrivit medic ( second opinion). Această etapă este cea mai importantă dar și cea mai dificilă. Încrederea pacientului în medic și în tratament, este la fel de importantă cât tratamenul în sine. Încurajez familia să ajute la procesul decizional DAR să lase pacientul să facă propriile alegeri.
  5. Începerea procesului terapeutic (intervenție chirurgicală/ chimioterapie/radioterapie)
    În această etapă este afectat atât domeniul biologic, cât și cel socio-relațional. Pacientul suferă modificări și chiar pierderi la nivelul biologic: căderea părului, mastectomie, nefrectomie, colectomie, etc. Substanțele chimioterapeutice pot declanșa sau intensifica simptome specifice de anxietate și /sau depresie. Viața socială se poate restrânge. Familia poate ajuta în această perioadă prin compasiune și respect față de suferința pacientului. Pacientul suferă realmente și are nevoie ca acestă suferință să îi fie acceptată de familie. Negarea sau “psihologia inversă” NU sunt benefice acum! Acestea vor crea sentimentul de a nu fi înțeles și acceptat de către ceilalți.
  6. Perioada imediat după tratament când pacientul a terminat toate procedurile și  este în remisie sau vindecat. În această etapă scade nivelul de anxietate și/sau depresie. Apare Recunoștința! Pacientul începe să se bucure de viață și mai ales, de reușita lui. Trece de la eticheta de “pacient oncologic”, la cea de „învingator”. A înțeles mesajul bolii. El/ea are voie și nevoie să rămână cât simte necesar în această etapă! Grăbirea acestei etape de către familie NU ajută deloc pacientul/a dincontră, poate deveni un factor de stress de care cu siguranță nu este nevoie.
  7. Perioada târzie după tratament. În această perioadă pot reapărea episoadele de anxietate crescută datorate fricii de recidivă. Frica de recidivă poate avea mai mulți factori declanșatori: un disconfort fizic, controalele periodice, informații despre alte persoane bolnave,etc.

Depresia

 In momentul in care incepe tratamentul, fie el chirurgical, medicamentos sau de alta natura, apare depresia, negarea bolii nemaifiind acum posibila.In plus, unele medicamente din tratament ,pot avea ca reactii secundare modificari chimice care pot duce la depresie. In aceasta etapa sustinerea emotionala este la fel de importanta ca si tratamentul in sine. Asa cum corpul tau este un tot cu mintea si sufletul tau, tratamentul medical si cel psihologic, merg tot impreuna. 

Depresia si tratamentul acesteia in cazul pacientilor cu cancer

Sustinerea emotionala poate fi nespecializata: familie, prieteni, persoane optimiste din viata ta, sau specializata: psiho-oncolog.

Posibile simptome ale depresiei:

Cum te pot ajuta?

  • – Împreună putem parcurge toate aceste etape fără a ne bloca într-una dintre ele
  • – Împreună putem identifica unde ești și cum poți merge mai departe
  • – Împreună putem găsi motivația ta
  • – Împreună putem găsi resursele tale
  • – Împreună putem îmbogății relația ta cu cei din familie și îi putem ajuta să înțeleagă  emoțiile și nevoile tale.
  • – Împreună ne putem bucura de reușitele tale.

Beneficiile interventiei clinice

Newsletter

Înscrieți-vă pentru a primi cele mai recente postări de la noi.

Logo Psihoterapeut Ortansa Margarit

Daca te confrunti cu problemele descrise in acest articol, suna-ne!

0755 057 210