Consiliere de susținere
“ Impreună vom căuta și vom găsi resursele necesare pentru ca tu să poți merge mai departe.”
Resursele psihologice sunt instrumente indispensabile pentru a construi drumul către vindecare.
Suntem ființe complexe: corp – minte – suflet, astfel încât, atunci când ne îmbolnăvim, sunt afectate toate aceste componente.
Corpul fizic, poate fi vindecat de catre echipa medicală: medicii specialiști, medicul oncolog, medicul chirurg, medicul radiolog și de imagistica medicală, medicul anatomopatolog și nu în ultimul rând, asistentele medicale. Împreună, aceasta echipă se numeste Tumor Board.
Mintea, (gândurile noastre), pot fi influențate de oricare dintre membrii echipei medicale. Atitudinea echipei medicale joacă un rol extrem de important asupra mindset-ului pacientului. Echipa medicală este cea care poate “reda speranța” iar psihologul este cel care “intărește” încrederea și speranța.
”Privește-l atent pe bolnav, pune mâna pe el, vorbește cu el, întreabă-l, ascultă-l, fă-l să simtă atenția, transmite-i o afecțiune, o siguranță că va fi bine… Comportamentul medicului față de bolnav are în vindecare o valoare chiar de până la 50%” –medicul Leon Danaila
Gândurile generază reacții chimice in organism, numite emoții. Emoțiile influențează în mod direct sistemul imunitar.
“Cinci minute de supărare, paralizează sistemul imunitar…” prof.D.C. Dulcan
Există însă și informații venite prin alte canale: TV, Radio, Facebook, Google, prieteni, cunoștiințe…etc. Aceste informații sunt selectate, cernute, în funcție de propriile noastre filtre: scenarii de viață și credințe. Împreună putem lucra aceste filtre pentru ca tu să “culegi” și să integrezi doar informațiile care îți sunt de folos.
“Atenția este cel mai important atribut al oamenilor. Ea dă directia vieții. Către ce merge atenția, se îndreaptă cursul vietii. Acolo merge energia ta vitală și devine viața ta!” dr. Gina Chiriac
Sufletul, poate fi vindecat de familie, preot sau psihoterapeut. Corpul fizic, de echipa medicală.
Ce resurse putem găsi împreună?
Încrederea in medic, în tine, în echipa multidisciplinară. Încrederea sau lipsa ei, pot influenta procesul de vindecare. Este cazul pacienților care deși au un prognostic foarte bun, nu au încredere și obțin astfel rezultate proaste la tratament. Sau pacienții care deși au un prognostic prost, au încredere în medic și în vindecare și au rezultate spectaculoase.
Speranța – În timpul unui studiu brutal efectuat la Harvard în anii 1950, dr. Curt Richter a așezat șobolani într-un bazin de apă pentru a testa cât timp pot rezista/înota în apă. În medie, ei renunță și se scufundă în 15 minute. Dar chiar înainte de a renunța din cauza epuizării, cercetătorii i-au scos, i-au uscat, i-au lăsat să se odihnească câteva minute – și i-au adus înapoi pentru a doua rundă. La a doua încercare, cât crezi că au rezistat? R: 60 de ore de navigație. S-a ajuns la concluzia că, deoarece șobolanii CREDEAU că vor fi salvați în cele din urmă, își vor putea păstra corpurile libere dincolo de ceea ce credeau anterior că este imposibil.
Iubirea cu recunoștiință – oamenii din jur care îți oferă timpul lor, atenția lor, iubirea lor. Iubirea și recunoștiința ta față de ei. Iubirea față de tine, iubirea față de natură, față de Dumnezeu… iubirea.
Credința în Dumnezeu, sau în orice consideri că te ajută să te vindeci.
Scopul – gasirea unui scop pentru care merită să lupți.
” Oamenii traumatizați sunt, la început, siderați de teroarea pe care o îndură. Dar, din momentul în care sunt susținuți, ajutați să dea un sens ororii, adeseori devin specialiști în ceea ce le-a provocat trauma. Iar atunci au plăcerea de a redeveni stăpâni pe lumea lor interioară…” Boris Cyrulnik
Beneficiile Consilierii de Susținere
- Redobândirea încrederii in medic
- Creșterea speranței în succesul tratamentului
- Găsirea unui scop pentru care merita să lupți
News Letter
Sign up to receive the latest posts from us
Dacă te confrunți cu problemele descrise în acest articol, sună-ne!
0755 057 210