Interventia Clinica

Interventia clinica

Interventia clinica, este interventia de prim ajutor, benefica imediat dupa aflarea diagnosticului.

Integrarea psihica a diagnosticului de cancer, are mai multe etape:

Negarea si izolarea

Negarea boli apare ca mecanism de aparare, datorita socului produs de vestea bolii si are ca beneficiu pe termen scurt, protectia ta emotionala. Izolarea fata de alte persoane apare tot pentru a te proteja emotional si este, de asemenea, benefica pe termen scurt.

Eliberarea emotionala

Apar sentimente de vinovatie sau de invinuire a altor persoane, pana la furie. Adesea apar intrebari de genul: De ce eu? Cu ce am gresit? Daca o fi din cauza ca…?  Daca as fi procedat altfel… Cred ca e vina lui/ei… etc.

Negocierea

In acest stadiu vei cauta cele mai bune tratamente, second opinion, cel mai potrivit medic, etc.

Depresia

 In momentul in care incepe tratamentul, fie el chirurgical, medicamentos sau de alta natura, apare depresia, negarea bolii nemaifiind acum posibila.In plus, unele medicamente din tratament ,pot avea ca reactii secundare modificari chimice care pot duce la depresie. In aceasta etapa sustinerea emotionala este la fel de importanta ca si tratamentul in sine. Asa cum corpul tau este un tot cu mintea si sufletul tau, tratamentul medical si cel psihologic, merg tot impreuna. 

Depresia si tratamentul acesteia in cazul pacientilor cu cancer

Sustinerea emotionala poate fi nespecializata: familie, prieteni, persoane optimiste din viata ta, sau specializata: psiho-oncolog.

Posibile simptome ale depresiei:

Acceptarea

Vei stii ca ai ajuns in acest stadiu, cand vom putea vorbi despre boala fara a mai experimenta emotii negative. Dincontra, impreuna putem gasi mesajul ascuns al bolii. Majoritatea celor care am trecut in aceasta faza suntem acum recunoscatori modului in care boala ne-a ajutat sa ne regasim , reconectam cu noi si sa evoluam profesional si spiritual. 

Beneficiile interventiei clinice

Newsletter

Înscrieți-vă pentru a primi cele mai recente postări de la noi.

Logo Psihoterapeut Ortansa Margarit

Daca te confrunti cu problemele descrise in acest articol, suna-ne!

0755 057 210