Depresia in cancer

Depresia in cancer

Depresia nu este o boala mintala, depresia este o tulburare de afectivitate.

Exista momente in viata cand ne simtim descurajati, tristi, dezamagiti, lipsiti de energie, etc. Mai mult decât toate acestea, ca răspuns la evenimentele vieții, depresia schimbă modul în care gândești, simți și funcționezi în activitățile zilnice. 

Poate interfera cu capacitatea ta de a lucra, de a studia, de a mânca, de a dormi și de a te bucura de viață. Încercarea de a trece peste zi poate fi copleșitoare. Depresia poate fi descrisa ca: „un sentiment de fatalitate iminentă”, „lipsa de viață”, „vid interior” , etc. Dar este important să ne amintim că sentimentele de neputință și lipsă de speranță sunt simptome ale depresiei – nu realitatea situației tale.

In cancer, depresia apare ca etapa in procesul de vindecare. Fazele procesului de vindecare sunt:

Negarea si izolarea

Negarea boli apare ca mecanism de aparare, datorita socului produs de vestea bolii si are ca beneficiu pe termen scurt, protectia ta emotionala. Izolarea fata de alte persoane apare tot pentru a te proteja emotional si este, de asemenea, benefica pe termen scurt.

Eliberarea emotionala

Apar sentimente de vinovatie sau de invinuire a altor persoane, pana la furie. Adesea apar intrebari de genul: De ce eu? Cu ce am gresit? Daca o fi din cauza ca…?  Daca as fi procedat altfel… Cred ca e vina lui/ei… etc.

Negocierea

In acest stadiu vei cauta cele mai bune tratamente, second opinion, cel mai potrivit medic, etc.

Depresia

In momentul in care incepe tratamentul, fie el chirurgical, medicamentos sau de alta natura, apare depresia, negarea bolii nemaifiind acum posibila.In plus, unele medicamente din tratament ,pot avea ca reactii secundare modificari chimice care pot duce la depresie. In aceasta etapa sustinerea emotionala este la fel de importanta ca si tratamentul in sine. Asa cum corpul tau este un tot cu mintea si sufletul tau, tratamentul medical si cel psihologic, merg tot impreuna. Sustinerea emotionala poate fi nespecializata: familie, prieteni, persoane optimiste din viata ta, sau specializata: psiho-oncolog.

Depresia in timpul cancerului la san

Depresia

Acceptarea

Vei stii ca ai ajuns in acest stadiu, cand vom putea vorbi despre boala fara a mai experimenta emotii negative. Dincontra, impreuna putem gasi mesajul ascuns al bolii. Majoritatea celor care am trecut in aceasta faza suntem acum recunoscatori modului in care boala ne-a ajutat sa ne regasim , reconectam cu noi si sa evoluam profesional si spiritual.

Consiliere psihologica de scurta durata

Leave A Comment